Deixar en remull es vespre abans dins sa nevera amb un punyat de sal i una pisca de carabonat perquè es reblaneixi.
Bullir amb
- 3 parts d'aigua
- Un all sencer (tall per la meitat)
- 3 fulles de llor
- Un bon manat de tem
- Alga kombu (o sal)
Congelar amb aigua abundant
15 Maneres de cuinar el llegum
Aplicables a tot tipus de llegum (xiurons, llenties, mongetes, guixons)
- Amb arròs
- Arròs amb fesols al curri
- Xiurons amb arròs
- Mongetes amb arròs (S.O. 321)
- Burrito arròs i llenties
- Cuinats
1) sofregeixes la ceba (6 min.) i hi tires un all tallat petit.
2) Hi afegeixes sa farina i es vi (com qui fessis beixamel) més un got del líquid del llegum. Esperes 4 min.
3) Opcional. Prepares es safrà (veure aquí com es fa) i hi tires es safrà i ses avellanes esmicades. Cou 10 minutets més.
- Xiurons de pobre
- Llenties amb curri i llet de coco
- Mongetes cuinades (S.O. 223)
- Mongetes amb vi (S.O. 322)
- Sopa toscana de col i mongetes (228)
- Sopa de porros i xiurons (Roser Mascaró)
- Manat de sopa, sofrit, butifarró i patates
- Xiurons refrits (S.O. 316)
- Amb Pernil (S.O. 318)
- Llenties cuinades de tota la vida (Marc Ribas, TV3)
- Amb cuscús (couscous)
- Amb ensalada (281)
- Iogurt, panses, pomes i ensalada
- Trempó (232)
- Amb falafel
- Amb hummus
- Hummus de bastenaga i xiurons
- Hummus de xiurons (281)
- Amb migas (237)
- Amb ous
- Xiurons a la catalana
- Samir (281)
- Xiurons amb costra (S.O. 317)
- Amb pa. Ribollita (275)
- Amb pasta
- Pasta e faglioli (275)
- Pasta amb llegums i bròquil (296)
- Amb peix
- Bacallà i espinacs
- Amb musclos
- Amb gambes (Roser Mascaró)
- Amb cranca
- Xipirons + ceba + conyac + tomàtic
- Amb puré (281)
- Puré de munyaco
- Puré de xiurons (S.O. 323)
- Revithia o sopa greca de xiurons (Roser Mascaró)
- Amb salses i carn
- Salsa verda bàsica
- Salses herbes (362)
- Adas Polo (334).
- Xiurons alinyats (S.O. 315)
- Amb verdures
- Llenties amb comí torrat i ceba caramelitzada
- Crema de ciurons i shitake
- Ceba, poma i curri
- Llenties amb comí torrat i ceba caramelitzada
- Crema de ciurons i shitake
- Ceba, poma i curri
- Amb xocolati
Fonts emprades:
- Ses receptes de mon pare i ma mare de tota la vida.
- Ses receptes des cuiner Pere Coll Coll (Restaurant Ca'n Tomeu de Ferreries)
- Samin Nosrat (2017) Sal, grasa, ácido, calor
- Simone Ortega. 1080 recetas de cocina
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada